Biology MCQs: Structural Organization in Plants

image

Structural organization in Plants important MCQs with Answer. Topics covered are Morphology, Inflorescence, Fruits, Seeds, Flower, Pollination, Embryology, Economic botany & Plant anatomy. Covers all topics of NCERT.

MCQ on Angiosperms Morphology
-Plant Morphology

1. Angiosperms differ from gymnosperms in having
a) fruits
b) cotyledon
c) tracheids
d) broad leaves

2. If seed is defined as an ovule modified as a result of fertilization, one may expect to find seed in
a) all vascular plants
b) angiopsperm only
c) gymnosperm only
d) phanerogams

3. The branch of botany that deals with the form of the plant is known as
a) physiology
b) anatomy
c) morphology
d) cytology

4. The roots which develop from any portion of the plant except the radical are known as
a) tap roots
b) stilt roots
c) fibrous roots
d) adventitious roots

5. The arrangement of leaves on branches
a) Phyllotaxy
b) vernation
c) venation
d) phytotaxy

6. Red root is another name of
a) beet root
b) sugar cane root
c) potato root
d) none of the above

7. Branches of stem are
a) exogenous in origin
b) endogenous in origin
c) partially endogenous and partially exogenous
d) superficial

8. Leaf less stem of onion which is produce to bear flowers is called
a) peduncle
b) rachis
c) floral axis
d) scap

9. Phyllode is nothing but a leaf modification meant for photosynthesis adaptation in
a) xerophytic
b) hydrophytic
c) mesophytic
d) thallophytic

10. Thick and woody climbers are called as
a) suckers
b) climbers
c) lianas
d) creepers

11. Parallel venation are found in
a) monocots
b) dicot stem
c) dicot root
d) none of these

12. Angiosperm differ from the gymnosperms
a) in having compound leaves
b) being evergreen
c) being smaller in size
d) in having ovules enclosed in ovary

13. Which of the following feature distinguish a monocot from a dicot plant
a) phyllotaxy
b) venation
c) vernation
d) aestivation

14. The axillary buds arise
a) endogenously from the pericycle
b) endogenously from the main growing point
c) exogenously from the inner cortical layers
d) exogenously from the epidermis

15. Bulb is a modification of
Bulb
a) root
b) stem
c) radicle
d) plumule

Answers:
1-a
2-d
3-c
4-d
5-a
6-a
7-a
8-d
9-a
10-c
11-a
12-d
13-b
14-c
15-b

1 Comment
  1. Jaina 4 years ago

    In Q3 intine is composed of cellulose and pectin not lipid and protein

Leave a reply to Jaina Click here to cancel the reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Terms & Conditions | Privacy Policy

©2015-2020  PMTcorner.in  ALL RIGHTS RESERVED.

visa-verified

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account