Biology MCQs: Structural Organization in Plants

Multiple Choice Questons on Inflorescence

1.An inflorescence in which flowers arise from different point but reach at same point is known as
a) catkin
b) spadix
c) umbel
d) cymose

2. In raceme the flowers are
a) arranged in basipetal succession
b) arranged in acropetal succession
c) of separate sexes
d) of the same sexes

3. A spike of unisexual flower is found in
a) wheat
b) onion
c) mulberry
d) fig

4. In onion the inflorescence is
a) raceme
b) corymb
c) catkin
d) umbel

5. In musaceae the inflorescence is
a) spadix
b) spike
c) head
d) none of these

6. The inflorescence in Mimosa pudica (touch me not plant) is
a) umbel
b) corymb
c) spike
d) globose head

7. Hypanthodium is a characteristic inflorescence of
a) mulberry
b) Ficus
c) Poinsetia
d) pine apple

8. The inflorescence in Dorstenia
a) amentum
b) coenaanthium
c) anthodium
d) rhiphodium

9. When dichasial cyme ends into monochasial cyme the inflorescence is
a) uniparous
b) biparous
c) cincissus
d) vericillaster

10. Dichasial cyme is seen in
a) Ixora
b) Begonia
c) Calotropis
d) Bignonia

11. Cyathium is found in
a) Ficus
b) Morus
c) Euphorbia
d) Dorstenia

12. Helicoid cyme is found in 
a) Dianthus
b) Hamelia
c) Leucas
d) Hibiscus

13. The characteristic inflorescence of the family compositae
a) head or capitulam
b) cymose
c) racemose
d) verticillaster

14. The inflorescence of Anthurium
a) spike
b) racemose
c) hypanthodium
d) spadix

15. The most important function of an inflorescence is to help in
a) dispersal of seeds
b) release of pollen grains
c) attracting insects for cross pollination
d) forming large number of fruits

Answers:
1-c
2-b
3-c
4-d
5-a
6-b
7-b
8-b
9-d
10-a
11-c
12-b
13-a
14-d
15-c

1 Comment
  1. Jaina 4 years ago

    In Q3 intine is composed of cellulose and pectin not lipid and protein

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Terms & Conditions | Privacy Policy

©2015-2020  PMTcorner.in  ALL RIGHTS RESERVED.

visa-verified

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account