Biology MCQs: Kingdom Animalia

image

MCQs on Kingdom Animalia. Topics covered are Phylum – Porifera, Phylum – Cnidaria (Colententerata), Phylum -Platyhelminthes, Phylum – Aschelminthes, Phylum – Annelida, Phylum – Arthropoda, Phylum – Mollusca, Phylum – Echinodermata, Phylum – Chordata, Amphibians (Class Amphibia). NCERT Textbook fully covered. Answers are also given at the end of each topic.

Multiple Choice Questions on Phylum Porifera (Sponges)

1.  A sponge can be distinguished from other animals by the presence of
a) Hollow body
b) coelenteron
c) choanocytes
d) dermal papillae

2. Animal of phylum Porifera are characterised by
a) Diploblastic organisation
b) canal system
c) coelom
d) coelenteron

3. Larva of sponge is known as
a) planula larva
b) trochophore larva
c) glochidium larva
d) amphiblastula larva

4. Gemmules are helpful in
a) digestion
b) sexual reproduction
c) Secretion of spicules
d) Survival in drought

5. Most of the sponges are
a) solitary
b) colonial
c) fresh water forms
d) cold water inhabitants

6. Choanocytes in sponges are present
a) on the external body surface
b) line the gastric cavity
c)  in the mesodermal layer
d) located between the outer and inner layers

7. Sycon belong to the class
a) Calcarea
b) porifera
c)  Desmospongia
d) Hexactinellida

8. Bath sponge belongs to the class
a) porifera
b)  Desmospongia
c) Hexactinellida
d) Calcarea

9. Parazoa includes
a) Cnidaria
b) Acidaria
c)  Porifera
d) None of these

10. Most common method of reproduction in sponges is
a) binary fission
b) budding
c) multiple fission
d) sexual reproduction

11. Skeleton of sponges is produced by
a) Pinacocytes
b) thescocytes
c) choanocytes
d) sclerocytes

12. The only fresh water species of sponges is
a)  Scypha
b) Euspongia
c) Spongilla
d) Oscarella

13. Venus’s flower basket is a
a)  Sea anemone resembling a flower basket
b) sponge resembling a flower basket
c) glass rope sponge
d) ornamental mollusc

14.  Common bath sponge is
a) Euplectella
b) Spongilla
c) Syon
d)  Euspongia

15. Digestion in sponges is
a) intracellular
b) intercellular
c) both a and b
d) extracellular

Answers:

1- c
2- b
3-d
4-d
5-b
6-b
7-a
8-b
9-c
10-b
11-d
12-c
13-b
14-d
15-a

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Terms & Conditions | Privacy Policy

©2015-2019  PMTcorner.in  ALL RIGHTS RESERVED.

visa-verified

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account